The Creative Process Made Visible at Form4 Architecture's Curve Technology Park

Dynamic tech headquarters breaks ground in Silicon Valley.

06.06.2016

Form4 Architecture's Innovation Curve Technology Park breaks ground.

The dynamic architecture of the Innovation Curve Technology Park at Stanford Research Park celebrates the creative process of invention.  The peaks and valleys of sweeping metal curves serve as architectural metaphors for the highs and lows of exploratory research and development. Located on the edge of Stanford Research Park in Palo Alto, the site will become an uplifting campus for tenants involved with computer gaming, translation software, and digital inventions. The project—designed to earn a LEED-Platinum rating—is currently under construction, with anticipated completion in 2017.

Designed by Form4 Architecture of San Francisco, the new 13.5-acre Palo Alto campus developed by Sand Hill Property Company comprises four buildings, totaling 265,895 square feet. Representing the diagram of innovation on the face of the buildings, the lyrical design serves as a potent visual reminder of the dedicated, expansive, and intense work taking place inside. “The Innovation Curve is a billboard of effervescent thinking, characteristic of the entrepreneurial spirit of Silicon Valley,” said John Marx, AIA, design principal at Form4 Architecture. 

In addition to Innovation Curve, Form4 has designed expressive headquarters and interiors for Netflix, VMware, Workday, and DayNine, as well as several office buildings intended for a variety of innovative tech companies.  “We have been on the forefront of an evolution from Silicon Valley’s utilitarian/manufacturing roots toward an architecture of increased intellectual creativity and worker vitality that stimulates community engagement,” noted Marx. The Innovation Curve is one of several Form4 designs currently featured at the “Time-Space-Existence” exhibition in conjunction with the 2016 Venice Architecture Biennale.   

The Innovation Curve buildings are arranged around a central landscaped courtyard with diagonal pedestrian paths leading from adjacent streets through the site. Each 35-foot-tall structure comprises two offset wings flanking a central, glass-faced lobby to break up the building mass. In the lobby, both the concrete courtyard paving and metal curves of the building exterior extend through the two-story space to create a sculptural portal connected to the outdoors. 

On the building exteriors, projecting roofs and deep overhangs—to be fabricated of painted recycled aluminum—are configured to express the roller-coaster evolution of innovation.  The tall, two-story curves rise to represent the crescendo of the creative spark and pragmatic analysis of ideas, and descend to transition into long, horizontal bands symbolizing the implementation phase of invention. The architecture of the new research park captures the forward-leaning spirit of technology in metal and glass, evoking machined precision, transparency, and modernity. “The process of creativity is made visible in three dimensions,” said Robert J. Giannini, president of Form4 Architecture. 

The overhangs curving downward to low points near the ground capture the challenging process of risk assessment, market financing, and decision-making. From there, they rise to the ends of each building to express an uplifting conclusion to the innovation diagram. These projecting planes supply outdoor balconies offering vistas of the campus and the bits and bytes world outside the technology park.

In addition to their symbolic significance, the deep overhangs work in combination with vertical glass fins to shade the building exteriors, control solar heat gain, and allow for greater transparency and connection to campus life. To allow for more exterior glass, deep horizontal sunshades, which also act as light shelves, extend from perimeter walls. Solar-controlled skylights augment the daylighting scheme to reduce the need for artificial illumination. Aiming to achieve LEED-Platinum certification, the building incorporates additional sustainable elements, such as automated shade infrastructure, high-efficiency mechanical and electrical systems, high-performance cool roofs, solar photovoltaic power generation, recycling of construction waste, locally sourced materials, and bioswales landscaped with native plants.  The sustainable features contribute to significant increase in thermal comfort for the occupants, which results in higher occupant satisfaction and productivity, as well as a gentle wear on mechanical systems. 

Project affiliates include: Vance Brown Builders (contractor); Studio5 (landscape architect); Luminae Souter (lighting designer); DCI, Inc. (structural engineer); M-E Engineers (MEP Engineer); DOWNTOWN (renderings).