California Clean Meets Parisian Chic

Classical style meets modern sensibilities in the newest refresh for San Francisco’s Spa Radiance.

11.24.2014
By Ben Frotscher

California Clean Meets Parisian Chic California Clean Meets Parisian Chic California Clean Meets Parisian Chic

When the classic Parisian apartment—chalky white walls and rustic, French oak flooring—came up during a dinner conversation one night, Jay Jeffers, owner of Jeffers Design Group, knew he had the latest inspiration for a redesign project.

The rest is history for his third collaboration with Angelina Umansky and one of San Francisco’s top spas, Spa Radiance. Completed in early 2014 over a six-month span, Spa Radiance’s Cow Hollow spa was slated for an expansion and refresh. Jeffers had already conceptualized the spa’s first location and subsequent refreshes.

“The new design still represents Angelina’s focus, which is the best, most innovative wellness and skin treatments,” Jeffers said. “Now, it is done with an updated, chic, and clean feel.”

Umansky wanted the space to feel open and bright. She also wanted more room for products in the reception area and more space for receptionists to check in guests. To accommodate this, retail, reception, and treatment rooms are now located on the first floor, and the second floor—once a rental apartment—was remodeled into additional treatment rooms and a separate medi-spa.

“The building has great light and is on a busy street, but with the addition of her medi-spa upstairs, space is a commodity,” Jeffers said. “There was no place for clients to rest before and in between treatments. We ended up making the decision to turn a treatment room into a quiet waiting room.”

The space embodies Jeffers’ luxurious but livable sensibilities—a palette of soft grays and blues in the facade, hallways, and treatment rooms, coupled with French oak floors, glass-topped custom jewelry cases, an industrial style brass chandelier, and large-scale abstract artwork in the reception area.

“I love the rustic French oak flooring in the reception area,” Jeffers said. “We also installed custom lighting from my store in San Francisco, and behind the reception is a beautiful mirror made from stained oyster shells.”

Display walls were kept from the original design—just painted white and added shelving—and mosaic glass from artist Ellen Blakely was kept in the refresh. “Guests have said they feel instantly calm when they walk in the door,” Jeffers said. “Others have asked about the floors or the lighting for their own homes, which is always a compliment.”