JOIN THE CONVERSATION
  HOME       LOGIN      CONTACT
 

09/26/2012

New Century Fieldhouse by DLR Group

 
  • /Portals/3/images/magazine/2012/1012/I_1012_Web_AlsoSn_1.jpg

    The interior provides a simple, clean and colorful environment. The shell of the building was kept light and neutral. Large scale black and white graphics, along with bold colors, were applied to the core and mezzanine to create a fun and energetic sports venue. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2012/1012/I_1012_Web_AlsoSn_2.jpg

    Four party rooms at the Fieldhouse, located on the new mezzanine level, feature an open viewing deck overlooking the courts and fields below. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2012/1012/I_1012_Web_AlsoSn_3.jpg

    The design from DLR Group also adds an interior core to the building. Offices and a multi-purpose room for programs and meetings are located on the first floor. Concessions and restrooms are located on both levels for added convenience. View larger

The New Century Fieldhouse, located in New Century, Kansas and designed by DLR Group, is the epitome of adaptive reuse.

The interior of this abandoned warehouse was only 80 percent finished, site work was not complete and the facility had never been occupied. Fortunately, the Johnson County Park & Recreation District had a vision of transforming the building into a lively sports hub for this Kansas City metro community.

The Fieldhouse now serves a variety of audiences and indoor sporting needs. One side of the facility features eight courts for volleyball, as well as four courts each for basketball and futsal, a five-man indoor soccer game. All courts feature a Taraflex resilient surface to boost the playability for athletes. A turf field for soccer, football, lacrosse and other field sports makes up the rest of the athletic space. Rubber for the artificial turf infill is coated and colored to reduce odor, improve appearance and enhance performance for athletes.

The LEED Gold facility also incorporates a number of water-saving features, such as automatic sensors and waterless urinals, helping it to use only 60 percent of the water used in a comparable building. High-performance fluorescent lights and an efficient yet simply operated lighting control system allow the New Century Fieldhouse to surpass a baseline facility following the ASHRAE 90.1-2009 methodology by more than 28 percent.

More than 75 percent of the existing walls, floors, and roof were reused, reducing the energy required for new construction. In addition, more than 2,158 tons of construction waste and demolition debris was diverted from landfills and redirected to be recycled or salvaged.

 

 

 

©Copyright 2013 Stamats Communications, Inc. All rights reserved. / Interiors & Sources