JOIN THE CONVERSATION
  HOME       LOGIN      CONTACT
 

01/01/2009

Photo Essay: Low-Key in L.A.

As a real estate company looking to remodel its home, Colliers International enlisted the expertise to Wolcott | Architecture for the design of its new Los Angeles headquarters.

By Eric Woodroof, Ph.D., CEM, CRM

 

The unpretentious, low-key and sensible design integrates existing perimeter offices and new construction in the 32,000-square-foot facility. (larger image)

By Robert Nieminen | Photography by Marshal Safron

IMAGES

When an A&D firm boasts more than 32 years of designing corporate interiors and has completed more than 32 million square feet of space for a diverse pool of clients, it's no wonder a major, international real estate company like Colliers International decided to enlist Wolcott | Architecture Interiors to remodel 32,000 square feet over two floors of its downtown Los Angeles headquarters. Envisioned as unpretentious, low-key and sensible, the integration of existing perimeter offices and new construction has ultimately succeeded for Colliers' new offices, and the company couldn't be happier with its new home.

Wolcott's design team developed a transformative plan, which realized the client's cultural and business objectives, while simultaneously accommodating the need for traditional private offices within an open space concept. The resulting distinctive office space maximizes the impact of the penthouse view of downtown Los Angeles and provides a contemporary showplace that embodies the bold attitude of the client.

What energizes the new, two-floor facility is the inspired use of glass, along with stone, stainless steel, drywall, wall coverings, paint, and a sophisticated lighting installation. The impact of glass is everywhere, transmitting natural light and outdoor views deep into the space and creating an aura for such spaces as the reception lobby, boardroom, private offices, and open workstations. Space and light appear to flow everywhere from the interior staircase—introduced to stimulate employee interaction—and the adjacent boardroom, which shares a glass wall and a panorama of downtown Los Angeles (overlooking the new L.A. Live and Staples Center). The reception area and team offices were also developed to support a more collaborative office culture.

Not only has the new facility eliminated the "front and back of house" demarcation that characterized the company's previous location, brokers also proclaim that it has raised their image to a higher level. And as if client satisfaction weren't enough, the project also was nominated for the IIDA Southern California Chapter's 2008 Calibre Awards, proving it resonates with design professionals as well.

IMAGES:

 
Above:
The inspired use of glass, along with stone, stainless steel, drywall, wall coverings, paint, and a sophisticated lighting installation energizes the space. (larger image)


Above:
The light-filled interior staircase was introduced to stimulate employee interaction. (larger image)

 
Above:
The impact of glass is everywhere, transmitting natural light and outdoor views deep into the space. (larger image)


Above:
The boardroom shares a glass wall and a panorama of downtown Los Angeles with the reception area. (larger image)

back to top

 

 
Noteworthy Design News
10/01/2014
10/01/2014
09/25/2014
09/25/2014
09/23/2014
comments powered by Disqus
©Copyright 2014 Stamats Communications, Inc. All rights reserved. / Interiors & Sources