02/01/2004

Artful Integration

Award-winning projects blend color, space, form, function and materials.

 
Happenings

Artful Integration
Award-winning contract projects blend color, space, form, function and materials.

Four design firms were the recipients of the 2003 Doc Competition Awards, sponsored annually by Solutia, which recognize outstanding contract projects that artfully integrate color, space, form, function and materials. Projects incorporate carpet using Solutia UltronĀ® nylon 6,6 fiber.

  • Rod Vickroy and the project team of Jason Hall and Frank Pettanit, of Perkins & Will, Chicago, IL, captured an award for their design of the J&J/Invision showroom in Chicago. The client wished to bring together two brands, previously marketed separately, into a single offering. The design goal was to create a showroom that portrays the undeniable synergy of these two products.

    The ultimate design of the showroom demonstrated the extraordinary result of the client's single source concept. This was accomplished by weaving the products into an art piece that grabs the attention of the visitor immediately upon entering the showroom and then guides the visitor through the salon. An elegant yet dynamic environment in which interior designers could view the products was the ultimate goal. A complex palette of subtle neutral hues produced a rich, sophisticated atmosphere and allowed the textures and patterns of the products to show in good harmony.

  • Four members of the design staff at Beck, Dallas, TX, were recognized for their innovative design of the Magnolia Theatre in Dallas. Allison Lascaro Russell, director of design, along with Rick del Monte, Jeffrey Hill and Scott Lowe designed the theatre, which is located in a mixed-use development and is considered an upscale art house catering to a sophisticated clientele. The design focuses on creating an intriguing, dramatic customer experience.

    The entry to the two-story space is highlighted with neon lighting, dramatic metallic granite and luminescent paint above the escalator, inviting customers to the second floor concession and lobby. Saturated colors as well as warm wood accents support the owner's desire to provide a sleek, modern atmosphere for moviegoers and happy hour customers alike. Glass mosaics, plush velvet seating and metallic granite make the concession area an unexpected highlight. A stylish cocktail bar is tucked behind the main elevator. Contributing to an already intimate space is backlit glass, a dynamic ceiling and a mesh window screening.

  • Lynda Anderson of Blackburn Architects, Indianapolis, IN, captured an award for her artistic design of the Sagamore Ballroom in the Indiana Convention Center, Indianapolis. The assignment was to renovate a 33,000-square-foot ballroom.

    In addition to replacing all carpeting for functional areas, the project team capitalized on the vast amount of square footage by using the floor plane as a means to display artwork within the space. Anderson, together with the owner, considered elements from nature that inspired the Impressionist artists. The lack of natural light in the space motivated the use of landscapes, specifically water lilies floating in a pond, such as in Monet's garden. Images from nature and the architectural surroundings of the ballroom were brought together in the creation of the custom carpet pattern reminiscent of a kaleidoscope of pattern and color.

  • DMJM Rottet, Los Angeles, CA, was honored for the extraordinary design of the Paul Hastings law offices in New York, NY. Design team members included Lauren Rottet, FAIA; Todd Runkle, IIDA; Vano Hartunians, AIA; Tuan Nguyen, AIA; Erik Ragni; Laura Cook; and Genevieve Michels. The consolidation of two major New York locations for the client required over 200,000 square feet on 11 consecutives floors of corporate offices, a full-service law library, conferencing center and archiving facility. The design team devised an efficient floor plan to accommodate the technology and new workplace strategies implemented by the client. The unusual angles in the base building architecture contributed to the progressive interior design with its minimal interiors and almost ethereal environment.

    Details in the space include forced perspectives, tapered walls, floating planes, dropped ceilings and double-height atriums. An interconnecting staircase linking all 11 floors anchors the project as a major highlight to the space.


  •  

     
    Noteworthy Design News
    12/18/2014
    12/16/2014
    12/15/2014
    12/11/2014
    12/10/2014
    comments powered by Disqus
    ©Copyright 2014 Stamats Communications, Inc. All rights reserved. / Interiors & Sources