07/31/2014

A Campus Within a Building

Skidmore, Owings & Merrill gives The New School exactly what it needs—all under one roof.

By Ben Frotscher

 
  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_1.jpg

    SOM recently completed the 16-story University Center for The New School in New York City. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_2.jpg

    An interactive space on the fifth floor of the new University Center at The New School. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_3.jpg

    A staircase along Fifth Avenue in the University Center at The New School. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_4.jpg

    Communicating stairs on the third floor within the University Center at The New School. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_5.jpg

    The new 800-seat Tishman Auditorium located on the ground level of the University Center. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_6.jpg

    An interactive space on the fifth floor View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_7.jpg

    The main university library View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_8.jpg

    The concept diagram of The New School's University Center View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_9.jpg

    A 13th Street stair diagram View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2014/0814/I_0814_Web_Also_10.jpg

    The student residence entrance for the more than 600 students who occupy floors 8-16 of the University Center, and the north/south building section. View larger

Recently completed by Skidmore, Owings & Merrill (SOM), the 16-story University Center for The New School brings together learning, living, dining, and socializing all in one location—giving the New York City institution not only a centralized home, but something that embodies the University’s pedagogy.

“Because their buildings are rarely adjacent to each other and most of them are renovations of existing buildings, The New School really needed a meeting point or nexus that represented their unique characteristics,” said Colin Koop, senior design architect for SOM’s University Center project.

Keeping in mind sustainability, clarity of structural design, and a kind of direct, straightforward expression to the architecture—as well as university and community needs—SOM’s project-based approach led the team toward an active design solution. A LEED Gold building, the perimeter stairs are a focal point both inside and outside the building, interconnecting study, lounge, and circulation spaces. “We didn’t want to make destinations out of going to study in a specific room,” Koop said. “They are very much on a thoroughfare. It’s really an interior street scape.”

The calibration of programs proved to be key for this project—including placing the café on the second floor and the library on the fifth floor—creating destinations for users and increasing chance encounters throughout the building. Student usage has been tremendous so far, with the three cafeterias in the building serving three to four times as many meals as expected.

“It’s gone over really well in the community, which is also a big part of this building,” Koop said. “It’s within a block or two of two separate, historic districts, and the community didn’t want the retail corridor for 14th Street broken for a building that was off limits to them. With the 800-seat auditorium on the ground floor and larger lecture rooms in the first level below grade connected by an open atrium, there are facilities that the community can have easy access to.”

 

 
Noteworthy Design News
12/18/2014
12/16/2014
12/15/2014
12/11/2014
12/10/2014
comments powered by Disqus
©Copyright 2014 Stamats Communications, Inc. All rights reserved. / Interiors & Sources