07/11/2013

Perkins+Will Celebrates Groundbreaking For New College of the Desert Visual Arts Building

Strong desert sun drives design of the building's most prominent feature.

 
Perkins + Will breaks ground on new higher ed project

LOS ANGELES -- The latest project from the Los Angeles office of global architecture and design firm Perkins+Will recently broke ground: the new Visual Arts Building at College of the Desert in Palm Desert, Calif. The project will be an anchor for a re-conceived Arts District and will tie in the arts facility with the rest of the academic community. The plan includes indoor and outdoor classrooms and labs, a multipurpose room for interdisciplinary classes, lectures, and exhibits as well as dedicated exhibit space.

This Visual Arts Building project has already earned a 2012 Merit Award from the American Institute of Architects (AIA) Inland California Chapter in the un-built category. The recognition from the AIA for this 13,948 square foot Visual Arts facility attests to the project's design excellence. The new facility is located at the transition between the campus's arts district and the core campus. This juxtaposition will facilitate the college's wishes of integrating the arts program with core curriculum studies.

"The new Visual Arts Building was conceived as a celebratory representation of the newly defined arts district, and will provide a portal into the art making process," says Darren Adkisson, senior project designer for Perkins+Will Los Angeles.

The strong desert sun drove the design of the building's most prominent feature. An aluminum perforated screen will wrap around the edge of the projecting roof creating a canopy that provides shade on four sides. As a passive cooling measure, it will greatly increase the building's energy performance. While the canopy maximizes shading to the south and west exposures, the rooftop skylights take advantage of the softer northern light which floods classrooms with natural daylight.

The concrete and stucco exterior facade underneath the screen will provide a color palette that compliments the desert and fits into the natural landscape of this 1960s campus. The color that will be used in the interior is deliberately neutral, which is intended to emphasize and showcase the artwork on display from students. In addition to these elements, designers wanted to create a sense of connection, both within the facility itself as well as with the rest of the campus. To that end, the multi-purpose room and main building will have entrances directly across from one another, allowing easy access to various spaces within the facility and campus. All of these thoughtful design elements are intended to establish a strong sense of place among the entire College of the Desert campus.

The project is slated for completion in Feb. 2014, and is expected to be certified LEED Gold.

 

 
Noteworthy Design News
11/25/2014
11/25/2014
11/21/2014
11/20/2014
11/18/2014
comments powered by Disqus
©Copyright 2014 Stamats Communications, Inc. All rights reserved. / Interiors & Sources