JOIN THE CONVERSATION
  HOME       LOGIN      CONTACT
 

06/25/2012

Diving Into the Tank

Danze Blood Architects collaborate with national ad agency T3 to design a creative and unique headquarters in the heart of one of Texas’ most unique cities.

By Elianne Halbersberg

 
  • T3 Headquarters Danze Blood

    Danze Blood connected the two entrances of the building via a linear corridor that became the lobby.

    /Portals/3/images/online/0612/I_0612_T3a.jpg

    Danze Blood connected the two entrances of the building via a linear corridor that became the lobby. View larger

    Danze Blood connected the two entrances of the building via a linear corridor that became the lobby.
  • T3 Headquarters lobby Danze Blood

    The lobby also features a large interactive media wall with continual displays and interactive graphics that showcase T3 projects.

    /Portals/3/images/online/0612/I_0612_T3b.jpg

    The lobby also features a large interactive media wall with continual displays and interactive graphics that showcase T3 projects. View larger

    The lobby also features a large interactive media wall with continual displays and interactive graphics that showcase T3 projects.
  • T3 Jewel Box Danze Blood

    An elevated central conference room, known as the “Jewel Box,” is a focal point on the ground floor, with lush red carpeting and open ceilings and walls.

    /Portals/3/images/online/0612/I_0612_T3c.jpg

    An elevated central conference room, known as the “Jewel Box,” is a focal point on the ground floor, with lush red carpeting and open ceilings and walls. View larger

    An elevated central conference room, known as the “Jewel Box,” is a focal point on the ground floor, with lush red carpeting and open ceilings and walls.
  • T3 Jewel Box Walls Danze Blood

    Polycarbonate material in the central lobby ceiling is backlit with LED fixtures, as are the Jewel Box walls.

    /Portals/3/images/online/0612/I_0612_T3d.jpg

    Polycarbonate material in the central lobby ceiling is backlit with LED fixtures, as are the Jewel Box walls. View larger

    Polycarbonate material in the central lobby ceiling is backlit with LED fixtures, as are the Jewel Box walls.
  • T3 Workspaces Danze Blood

    The suspended ceilings were eliminated; conduit and new ductwork were left exposed to create a semi-industrial aesthetic and add to the open ambience of the workspaces.

    /Portals/3/images/online/0612/I_0612_T3e.jpg

    The suspended ceilings were eliminated; conduit and new ductwork were left exposed to create a semi-industrial aesthetic and add to the open ambience of the workspaces. View larger

    The suspended ceilings were eliminated; conduit and new ductwork were left exposed to create a semi-industrial aesthetic and add to the open ambience of the workspaces.
  • T3 Mark Ashby Design Danze Blood

    The Think Tank was furnished collaboratively with interior decorator Mark Ashby of Mark Ashby Design, as well as with unique pieces that the Gaddises brought in from their own collection.

    /Portals/3/images/online/0612/I_0612_T3f.jpg

    The Think Tank was furnished collaboratively with interior decorator Mark Ashby of Mark Ashby Design, as well as with unique pieces that the Gaddises brought in from their own collection. View larger

    The Think Tank was furnished collaboratively with interior decorator Mark Ashby of Mark Ashby Design, as well as with unique pieces that the Gaddises brought in from their own collection.
  • T3 Furnishings Danze Blood

    The Think Tank was furnished collaboratively with interior decorator Mark Ashby of Mark Ashby Design in Austin, as well as with unique pieces that the Gaddises brought in from their own collection.

    /Portals/3/images/online/0612/I_0612_T3j.jpg

    The Think Tank was furnished collaboratively with interior decorator Mark Ashby of Mark Ashby Design in Austin, as well as with unique pieces that the Gaddises brought in from their own collection. View larger

    The Think Tank was furnished collaboratively with interior decorator Mark Ashby of Mark Ashby Design in Austin, as well as with unique pieces that the Gaddises brought in from their own collection.
  • T3 Space Danze Blood

    "We wanted to create the optimal setting for them in an environment that’s flexible, yet specific enough to be usable but changeable, and that would have its own character that complements the way the

    /Portals/3/images/online/0612/I_0612_T3g.jpg

    "We wanted to create the optimal setting for them in an environment that’s flexible, yet specific enough to be usable but changeable, and that would have its own character that complements the way they work,” says John Blood. View larger

  • T3 Mezzanine Blood Danze

    The structure is laid out on three major levels, with a mezzanine between the first and second levels on one side and a detached floor on the other side.

    /Portals/3/images/online/0612/I_0612_T3h.jpg

    The structure is laid out on three major levels, with a mezzanine between the first and second levels on one side and a detached floor on the other side. View larger

    The structure is laid out on three major levels, with a mezzanine between the first and second levels on one side and a detached floor on the other side.

When Gay and Lee Gaddis, founders of national advertising and marketing agency T3 (short for The Think Tank), moved into their new Austin headquarters in the former Texas Medical Association building, they called on Danze Blood Architects to renovate the 60-year-old structure and bring a contemporary and comfortable feel to the interiors of the building.

The project proved to be something of a challenge for Elizabeth Danze and John Blood, the firm’s principals, as it required a complete gutting and overhaul of the 30,000-square-foot space—all while maintaining the building’s character and heritage. “The building had been remodeled in a very piecemeal manner over the years,” says Blood. “Part of the challenge for us was to clear out the interior and make it more unified.”

“The building had been partitioned and subdivided over the years, with small offices and maze-like corridors,” adds Danze. “They created a mezzanine level at some point.”

Danze Blood Architects began by removing as many walls and partitions as possible, leaving the structure intact and exposing the building’s concrete frame. Gay and Lee Gaddis were immediately drawn to the raw character of the structure, which Danze says brought out its original integrity.

T3’s new headquarters are located on Lamar Boulevard, a major artery in northwest Austin, and across from Pease Park. The original formal entrance, on the west, faces the park, while an east entrance faces the parking area. Danze Blood connected the entrances via a linear corridor that became the lobby. A café and break room were built on the ground level, with a seating area and open kitchen. Instead of a reception desk, a phone rests on a pedestal for visitors to call in and announce themselves.

“It’s a dynamic way of activating the ground floor,” says Danze. “Gay and Lee are very flexible in the way they approach their projects, so a lot of people bring their laptops to that area to work or hold impromptu meetings.”

The lobby also features a large interactive media wall with continual displays and interactive graphics that showcase T3 projects. An elevated central conference room, known as the “Jewel Box,” is a focal point on the ground floor, with lush red carpeting and open ceilings and walls that extend to the second floor to unify the building. Polycarbonate material in the central lobby ceiling is backlit with LED fixtures, as are the Jewel Box walls.

The structure is laid out on three major levels, with a mezzanine between the first and second levels on one side and a detached floor on the other side. The mezzanines do not connect, which creates a unique structure of three stories or five levels. The suspended ceilings were eliminated; conduit and new ductwork were left exposed to create a semi-industrial aesthetic and add to the open ambience of the workspaces.

The floors were stripped to the original concrete and then sealed. “Again, that’s part of the owners’ desire to let the building tell its story,” says Blood. “There is scarring in some places, which they accepted as part of the character. Some areas have carpet, but concrete is the straight material everywhere else.”

The Think Tank was furnished collaboratively with interior decorator Mark Ashby of Mark Ashby Design in Austin, as well as with unique pieces that the Gaddises brought in from their own collection, including the large wood table, mounted antique television and gold-framed mirror in the Jewel Box, the three-section church pew in the café area, and the steer head mounted above the pew.

“It speaks to who they are and what they do,” says Blood. “They are quite playful and open to doing different things, and it gives the space an identity. We wanted to create the optimal setting for them in an environment that’s flexible, yet specific enough to be usable but changeable, and that would have its own character that complements the way they work.”

client
T3 (The Think Tank)
1801 N. Lamar
Austin, Texas 78701
(512) 499-8811
http://www.t-3.com/

Project TEAM
ARCHITECTURE & DESIGN
Danze Blood Architects
4701 Spicewood Springs Road
Austin, Texas 78759
(512) 773-5207
http://danzeblood.com/

INTERIOR DESIGN
Mark Ashby Design
1011 West 11th Street
Austin, Texas 78703
(512) 524-1220
http://www.markashbydesign.com/


 

 
Noteworthy Design News
08/19/2014
08/19/2014
08/14/2014
08/14/2014
08/14/2014
comments powered by Disqus
©Copyright 2014 Stamats Communications, Inc. All rights reserved. / Interiors & Sources