06/22/2012

Also Seen: Kaap Skil Maritime and Beachcombers Museum by Mecanoo Architecten

Photography courtesy of Mecanoo Architecten

 
  • /Portals/3/images/magazine/2012/0712/I_0712_Web_AlsoSn_1.jpg

    The repurposed wood planks used on the exterior of the building cast a linear pattern of daylight and shadow across the first floor interiors, and connect the space with the famed North Holland skies. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2012/0712/I_0712_Web_AlsoSn_2.jpg

    The museums café channels the recycled aesthetic of the museum’s exterior and exhibits by incorporating a number of weathered and repurposed materials. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2012/0712/I_0712_Web_AlsoSn_3.jpg

    The basement area has been kept dark to accommodate a range of projections and animations, creating an intimate space that harbors a sense of mystery. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2012/0712/I_0712_Web_AlsoSn_4.jpg

    The repurposed wood planks used on the exterior of the building cast a linear pattern of daylight and shadow across the first floor interiors, and connect the space with the famed North Holland skies. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/2012/0712/I_0712_Web_AlsoSn_5_6.jpg

    The repurposed wood planks used on the exterior of the building cast a linear pattern of daylight and shadow across the first floor interiors, and connect the space with the famed North Holland skies. View larger

The island of Texel is the largest of the Dutch Wadden Islands and a popular tourist attraction, welcoming a million or so tourists each year.

In an effort to educate visitors about the island’s long and illustrious connection to the world’s sea trade, Kaap Skil, the new maritime and beachcombers museum designed by the Netherlands-based firm, Mecanoo Architecten, takes the public back in time to the Dutch Golden Age.

The museum features four playfully linked gabled roofs—a play on the rhythm of the surrounding rooftops, which, when seen from the sea, resemble waves rising out of the dyke. The wooden façade of the building makes use of recycled hardwood sheet-piling from the North Holland Canal, a reference to the island tradition of repurposing driftwood to build houses and barns.

The entrance and the museum café form a natural frontier between the basement, which houses an 18-meter long, 4-meter deep model of the Reede van Texel (the offshore anchorage of Texel), and the first floor, which features exhibits on underwater archaeology. On the upper level, the North Holland sky floods the objects on display with light. Movable showcases made of steel and glass create a transparent effect, making the objects in the collection appear to float within the space.

 

 

 
Noteworthy Design News
10/20/2014
10/20/2014
10/20/2014
10/20/2014
10/15/2014
comments powered by Disqus
©Copyright 2014 Stamats Communications, Inc. All rights reserved. / Interiors & Sources