12/01/2010

Welcome to Washington

With the completion of the U.S. Capitol Visitor Center, RTKL Associates created an award-winning space to accommodate the millions of annual visitors to our nation’s capital.

Photography by © RTKL.com/David Whitcomb and Maxwell MacKenzie

 
  • /Portals/3/images/magazine/1210/I_1210_Web_PE_RTKL_1.jpg

    The 58,000-square-foot Capitol Visitor Center acts as a holding zone for millions of annual visitors and features a massive grand entrance foyer with views of the Capitol building through the glass ceiling, which floods the space with daylight. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/1210/I_1210_Web_PE_RTKL_2.jpg

    The 58,000-square-foot Capitol Visitor Center acts as a holding zone for millions of annual visitors and features a massive grand entrance foyer with views of the Capitol building through the glass ceiling, which floods the space with daylight. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/1210/I_1210_Web_PE_RTKL_3.jpg

    The new facility includes space for members of Congress, including many new meeting and conference rooms that will facilitate Congressional committees. View larger

  • /Portals/3/images/magazine/1210/I_1210_Web_PE_RTKL_4.jpg

    The CVC design provides a major new entry to the Capitol while respecting its historic significance—earning RTKL Associates an Excellence in Historic Resources Award from AIA. View larger

With the number of annual visitors to the United States Capitol having tripled from 1,000,000 in 1970 to nearly 3,000,000 in recent years, it has become increasingly difficult to deal with the congestion caused by such crowds. In the past, visitors were required to line up on the Capitol's east stairs, sometimes stretching all the way to First Street East. This wait could last hours and no protection was offered against inclement weather.

The need to create a dedicated space to process visitors became abundantly clear, and by the turn of the millennium, groundbreaking on a new visitor's center had begun.

With the completion of the Capitol Visitor Center (CVC), visitors now have a secure, handicap-accessible, and educational place to wait before their Capitol tours commence. The CVC—for which the Washington, D.C., office of RTKL Associates won an Excellence in Historic Resources Award from the American Institute of Architects (AIA)—is primarily designed for use as a holding zone for visitors who are free to explore the space, which houses an exhibition hall, two gift shops, and a 530-seat food court.

Inspired by Frederick Law Olmsted's 19th century landscape plan, the CVC design provides a major new entry to the Capitol while maintaining—and in some cases restoring—the original park-like plan. The 58,000-square-foot facility features a grand entrance foyer, an orientation theater, as well as a space for use by Congress, including multiple new meeting and conference rooms.

 

 
Noteworthy Design News
11/25/2014
11/25/2014
11/21/2014
11/20/2014
11/18/2014
comments powered by Disqus
©Copyright 2014 Stamats Communications, Inc. All rights reserved. / Interiors & Sources