Return to site home page


Complex Update

The University of British Columbia finds new life in renovated buildings.

By Robert Nieminen

The University of British Columbia finds new life in renovated buildings. Get the full details on this LEED Gold renovation project inside.

It’s no small feat to transform a series of 50-year-old buildings into models of sustainable design, but that was the task assigned to Vancouver-based Acton Ostry Architects (AOA) as it began an ambitious overhaul of the South and West Wings of the Biological Sciences Complex at the University of British Columbia.

“The university has a higher-level program called UBC Renew, which looks at existing buildings that can be renewed through adaptive reuse and renovation to extend their life by another 40-plus years, but also incorporate higher levels of sustainability into the systems,” recounted AOA Principal Mark Ostry.

The 170,000-square-foot, LEED Gold project included the renewal of spaces originally built in the 1960s, and now houses new state-of-the-art laboratories, aquaria, informal research spaces, classrooms, seminar rooms, and gathering spaces for the Departments of Botany and Zoology.

Because of the intense energy demands scientific laboratories place on facilities, including the need for constant air changes, Ostry says that meeting the LEED Gold benchmark was a significant challenge. Through modeling exercises, the design team was able to reduce the number of air changes needed while maintaining air quality and reducing heating requirements in the process, helping it to hit stringent targets for energy usage.

Another major goal of the project was to create a series of informal research lounges that would encourage the exchange of ideas and facilitate a feeling of community amongst students, faculty, and staff. “The objective was to essentially create a lab space that was far more flexible and adaptable,” said Ostry, adding that the final design helped facilitate cross-disciplinary interaction between the zoology and botany departments.

Integrated into each node are small kitchen facilities, tables, chairs, and whiteboards to facilitate interaction during lunch and coffee breaks. Adjacent to the informal research spaces are groupings of residentially inspired leather couches and coffee tables that offer cozy, comfortable environments for extended discussions and debates.